Skötselråd för Julros

Julros
Helleborus nigerJulrosen växer vild i alperna, Italien och på Balkan och i våra trärgårdar är den en vanlig perenn. Julrosen trivs bäst på en ljus-halvskuggig plats med näringsrik jord och jämn fuktighet. Den har vackra mörkt gröna, blanka och vintergröna blad och blommorna tittar upp ur den ibland frusna marken i november-december.

Julrosen är även en mycket populär inomhusblomma till jul, men där håller inte blommorna lika länge. När julrosen är överblommad ska stängeln klippas bort. För att kunna plantera ut den senare på våren kräver den en ljus och frostfri placering, med ytterst sparsam vattning.

Plantera vid lagom temperatur ut julrosen på ett halvskuggigt läge och få glädje av den år efter år i trädgården.

Skötselråd

I kruka

Eftersom julrosen egentligen är en utomhusväxt trivs den bäst där det är ljust och svalt och då blommar den väldigt länge. Vill gärna vara lätt jämnt fuktig.

Som snittblomma

Som snittblomma är den ganska hållbar det kan vara problem att få den att dra till sig vatten. Gör långa nya snitt ofta och ha en vattentemperatur på mellan 30-50 °C.
Näring behövs inte till julrosen som snittblomma, utan byta istället ofta vatten och snitta om stjälkarna. Hållbarheten förlängs om blommorna kan placeras svalt.